A webáruházunk átmenetileg szünetel, olajfa vásárlással kapcsolatban kérem látogasson el társoldalunkra www.pecsiolajfak.hu ill. gránátalmával kapcsolatban a www.lavenderandolives.hu és érdeklődjön elérhetőségeinken!

Olíva szüret Magyarországon

Olíva szüret Magyarországon

Az alábbi cikkben és az azt követő videóban a saját olíva ültetvényünkben történt 2022 október 22-i szüretet mutatjuk be. A cikk részletesen bemutatja a fázisokat: az olajbogyó feldolgozását és az benne lévő olaj kinyerését.

A bogyókat érés előtti állapotban (zölden) szedtük le. Ekkor  kevesebb az olíva olajtartalma, de az íze markánsabb és a vágott fű illata érződik az olajban. A telepen lévő fák , nagyrésze 'Verdale du Roussillon'és 'Bouteillan' fajták , de megtalálható az ültetvényen 'Aglandaou', 'Nostrale di rigali', 'Perla di Sopianae', 'Chalkidikis', 'Mouflal'. Pár darab 'Ascolana Tenera', 'Oliviére' is.  A fák életkora kb: 7 év.

A termést kézzel szedtük.
 
 
Terménydarálóval masszává öröltük. 
 

Az örlés után a masszát az alábbi fotó közepén látható üstben melegítettük fel. A melegítés és folyamatos kevergetés célja, hogy az olajcseppek összeálljanak, tehát könnyebben kinyerhető legyen az olaj. Fontos tudni:, hogy a massza hőmérséklete nem mehet 30 fok fölé, ezért folyamatosan mértük a hőfokát , és 25 fok felett leállítottuk a melegítést. 'Hidegen préselt' más néven 'Extra szűz'

Az üstben víz volt, amit a mellette található gázzal 40 fokra hevítettünk. A masszát egy vasfazékkal együtt tettük az üstbe és az abban lévő víz folyamatos kevergetése mellett melegítette fel. 

A meleg pépet szűrőlepényekbe (fiscolo- amit saját magam készítettem,szőttem) töltöttük egy szőlőprésen. Ezek gátolják meg, hogy a massza szétfolyon és ezáltal egybe maradjon a préselés alatt. 

A kellő nyomást két hidraulikus emelővel értük el.
A nyomás hatására a víz és olaj elegye együtt távozik, amit egy tartályban (szeparátorban) fogtunk fel.

A tartályban elválik az olaj és a víz, aminek a mennyiségét a folyamatos töltődés alatt , a rajta lévő csapokkal tudunk szabályozni. Az alsó csappal , a vizet tudjuk leengedni,  a felsővel az olajat.

 

A leválasztás után,  még egy pár napig ülepszik az olajunk, de már fogyasztható és fenséges ízű a friss olívaolaj. Teljesen tiszta , csak szűrés után lesz, de nem követelmény, mert a szűrés rendeteg ízt is kiszed (szüretlen olíva). 

(átszűrés után)
 

A szüret gyorsan lefolyt és zökkenőmentes volt. 

 

És az eredmény :

A telepen kb.: 100 kg olajbogyó termett, amiből csak 75 kg lett feldolgozva. Ebből a 75 kg bogyóból a hozam elég magas lett: 9 liter kíváló minőségű extra szűz olívaolaj.

 

Konkluzió: 

Ahol a mikroklíma kedvez az olajfáknak, érdemes a termesztésével foglakozni, mert:

- olcsó a fenntartásuk ( jól bírják az aszályt, és kártevői nincsenek, vagy elhanyagolható, nem úgy, mint a mediterrán országokban)

- itthon is a hozamuk magas,  és kiváló minőségű 

- ezekkel az egyszerű eszközökkel, tehát a 'tradicionális' módszerrel is,  remek eredményeket érhetünk el.

- az olívaolaj ára egyre drágább

- ne az olcsó,  áruházi tömegcikkek árával hasonlítsuk össze a mi termékünket, hanem a prémium kategóriással, melynek az ára eléri a 8-10000Ft-ot


A szüretről készítettünk egy rövid videót is, ami az alábbi linken megrekinthető:


Olíva szüret Magyarországon